Aracınızı neden ve hangi sıklıkla yıkamalısınız? Nasıl bakım yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz...
Aracınızı yıkamanızın kaçınılmaz olduğu durumlarla sıkça karşılaşıyorsunuz. Örneğin; zorlu hava koşulları sonrası(kar, şiddetli yağmur),arazilerde yapılan yolculuklar veya kuşların hedefi olduktan sonraki durumlar gibi, ki aracınızı yıkamak için sadece bu tür nedenlere ihtiyacınız olmamalı. Bakım amacıyla da aracınızı yıkamanızın büyük önem taşıdığını unutmayalım..
''Aracınızı düzenli yıkamak size ne mi fayda sağlayacak? Gerek boyasını korumak, kaportasının paslanmasını önlemek, kozmetik açıdan güzel görünmesini sağlamak ve biz araç sahibi olanlar için en sevilen faydasal kısmı daha sonra satacağınızdan ötürü değerini yüksek tutmak.''
4 maddelik detay dahi aracınızı düzenli yıkamak için güzel bir neden olmalı. Aracınızı düzenli olarak 2 haftada bir yıkamanız yeterli olacaktır. Bu rutine uymak araç cilasının erken yıpranmasını önler. Araç yıkamayı yaz aylarında yapılan bir eylem olarak gören araç sahipleri yanlış düşünmekte. Aksine kış aylarında yıkamak daha da önemli. Sebebi; Kış aylarında aracın tuz ile teması daha fazla oluyor. Bu durum aracın yol tutuş ve çekişini arttırmakla birlikte eksi yanlarıda söz konusu.Malum yollar tuzlandığında kaportaya büyük ölçüde zarar veriyor.Çünkü tuz aracınızda paslanma meydana getirebiliyor.(tuz metali korozyona uğratır ve paslanmaya neden olur.)
Mevsim geçişlerindeki araç temizliğini de ihmal etmemeliyiz. Aracınızın sadece içi ve kaportası değil, neredeyse bütün iç-dış parçalarının temizliğini kapsayan bu temizlik türü, her mevsimde hijyenik bir şekilde aracınızı kullanmanız için gerekli olacaktır. Araç sahibi olanlar bilir. Aracınızı aldığınızda yaptığınız büyük yatırım birçok bakım masrafını da beraberinde getiriyor. Gerek fren bakımı gerekse yağ, lastik değişimleri bunlara dahil. İç aksam bakımına verdiğimiz önem kadar, kaportasının bakımına da aynı özveride bulunmamız gerekmez mi?
Aracımızın Cila Detayı
Uzmanlara göre bu işlem en az yılda 2 kez olmalı. Peki aracımın cila vaktinin gelip gelmediğini nasıl anlarım? dediğinizi duyar gibiyim. Küçük bir ipucu; Kaportaya bir miktar su atın. Eğer su baloncuklanıyorsa cilanız iyi durumdadır. Bütün olarak bir noktada birikiyorsa cila zamanınız gelmiş demektir. Atlamamanız gereken bir detay da kaporta ve boyanızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız kaliteli bir araç cilası kullanmanız gerektiği.Tabii aracınızn kaportasında kalıcı hasarlar oluşsun istemezseniz ve emeklerinizin karşılığında maksimum fayda sağlamak isterseniz.
Araç cilası güzel görünümün dışında zararlı dış etkenlerden de korur. Şöyle düşünün, cilanın doğal yapısı zararlı maddelerin kayarak akıp gitmesini sağlar. Kısacası Koruma Katmanı görevi görür. Arabanızın daima pırıl pırıl görüntüsüne sahip olmasını istiyor olabilirsiniz ve bazı durumlarda yıkama sıklığını arttırabilirsiniz. Otomotiv sektöründe kullanılan malzemeler kalitesi her geçen gün maksimum seviyede olsa da her şeyin fazlası, faydadan ziyade zarar olabilmekte. Yine de siz yıkama sıklığını çok fazla abartmayın :)
Değerlerimiz arasında yer alan Otomobillerimiz ile; temiz ve mutlu günler dileklerimizle.
Sevgiyle kalın,
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...
Commentaires